Monday, June 11, 2007

Elbrus - pasi mici spre vise mari

Când aveam 10 ani, imi plăceau poveştile magice cu prinţi, zâne şi vrăjitori. M-am maturizat apoi şi viaţa m-a învăţat că nu există poveşti nu există magie ... greşit, nimic mai greşit. De când am început să umblu în natură, să umblu pe munte am învăţat că trebuie să crezi în vise şi poveşti cu prinţi. Trebuie să crezi în vise, trebuie să crezi în ceea ce vrei ... trebuie să ceri de la viaţă, şi ţi se va da.

Vă voi povesti acuma despre visul meu, visul meu de a ajunge cât mai sus, deasupra norilor. Am cerut de la viaţă, am răbdat şi am aşteptat ... nu a fost uşor ... dar la un moment dat a zis DA, şansa a zis „OK mergi ...”

Iată se concretizează o tură în Caucaz pe vârful Elbrus (5.642m). Elbrus se situează în Rusia în regiunea Kabardilo-Balkaria (http://en.wikipedia.org/wiki/Mount_Elbrus).


Vârful este de fapt un vulcan îngheţat ce are o proeminenta de 4,741 m ocupând locul 10 în lume (http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_peaks_by_prominence). Este totodată şi cel mai înalt vârf din Europa fiind unul din vârfurile ce compun mult râvnitul trofeu numit "Seven Summits" (http://en.wikipedia.org/wiki/Seven_summits)

Data plecării va fi în mijlocul verii în jurul zilei de 10 August, şi totul va dura aproximativ 16 zile. Daca sunt condiţii favorabile (să nu fie ceaţă şi să nu fie îngheţată suprafaţa zăpezii) eu o să încerc să schiez jos de pe vârf.

Obiectivul nostru nu este unul greu din punct de vedere tehnic, nu va trebui sa căţărăm gheaţă sau stâncă pentru a atinge vârful, dar nu trebuie subestimat. Datorită înălţimii lui Elbrus presupune o aclimatizare adecvată şi î-şi oferă climatul lui propriu care poate fi capricios. Vremea rea pe Elbrus nu înseamnă un pic de vânt şi ploaie, ci poate însemna paralizarea unei ture: vânturi cu peste 100 km/h, zăpadă proaspătă, fulgere şi ... abandonarea oricărei tentative de a atinge vârful. Datorită imensităţii muntelui şi lipsei de repere ceaţa este foarte periculoasă pe acest munte. Se poate forma uşor fenomenul de „white out”, care înseamnă practic o ceaţă lăptoasă în care nu vezi nici 1 m în faţa ta. Pericolul cel mai mare în „white out” o reprezintă crevasele, de aceea e important ca oamenii dintr-o grupă să se deplaseze legaţi între ei.

În total vom fi 5 participanţi, cu vârste cuprinse între 34 respectiv 22 de ani. Pentru a ajunge acolo avem nevoie de o viză de tranzit pentru Ucraina şi o viză specială de turism montan pentru Rusia. Datorită faptului că procedurile pentru obţinerea vizelor au iz rusesc trebuie începute cu cât mai repede cu putinţă. Noi deocamdată am obţinut viză de turism montan pentru Rusia pe perioada 4 August – 6 Septembrie.

De călătorit vom călătorii cu trenul şi microbuze locale, totul va dura in jur de 48-56 de ore. Pe munte, plănuim să petrecem 8-10 zile, din care 5-6 zile pentru aclimatizare iar 2-4 zile pentru urcare. În cazul în care pentru urcare nu epuizăm cele 10 zile alocate, vom încerca ceva vârf mai mic dar mai tehnic din Valea Baskan.
Detalii în legătură cu toată hârţogăria necesara şi toată durerea de cap în legătură cu transportul poţi vedea pe http://gorkysblog.blogspot.com/2007/06/elbrus-info.html

Antrenamentul nostru constă în:
- alergare (de 2 ori pe săptămâna câte 15-20 km prin pădure)
- antrenament de forţă (umblam la antrenament de Judo şi Aikido de 2 ori pe săptămână)
- antrenament psihic, căţărare pe stâncă (la sfârşit de săptămână)
- mai umblăm la înot când apucăm
- cursuri de limba rusă cu un profesor ieşit la pensie

Dorim să mulţumim în mod deosebit sponsorilor noştrii, fără de care o asemenea tură ar rămâne probabil doar un vis, o poveste cu prinţi şi zâne. Lista de mai jos reprezintă firmele şi organizaţiile care ne-au ajutat (fiecare dupa posibilităţi) fie financiar fie cu echipament:
------------------------------------------------------------------------
a
SIEMENS Program and System Engineering S.R.L.
www.pse.siemens.ro
a
------------------------------------------------------------------------
a
a
a
Asociaţia KODIAK
a
a
a
a
a
------------------------------------------------------------------------
a
a
a
a
a
a
a
a
a
------------------------------------------------------------------------
a
European Cleantec S.A.
-servicii de curăţenie profesionale-
a
------------------------------------------------------------------------

No comments: